Led i båten

En uppdatering får man väl kalla det. Det var längesedan jag konverterade all belysning till led med dimmbar trådlös styrning. Detta för att slippa massa onödig håltagning och ful kabeldragning. När jag började med detta var fortfarande ledstrip väldigt nytt. Nu skulle jag vilja säga att det är väldigt vanligt. Med adresserbara rgb led kan man göra rätt roliga grejor där mönster och färger blir oändliga. Men huvudmålet var att få lite mer belsyning långt ut mot sidorna. Vi har väldigt breda skarndäck vilket är fantastiskt när man rör sig uppe på båten men skapar såklart mindre volym och en liten "hylla" på insidan. Det är just här jag vill skapa lite ljus. När jag ändå var igång pyntade jag britsar och förpiken också.

 

Samtliga ledstrips fördes in i ett silikonhölje lämpat för ljust detta. Det blir en trevligare och proffsigare installation. Dessutom är alla komponenterskyddade.

 

 

 

För att fästa höljet mot inredningen använde jag mig av Tesa 65610. Det är en demonterbar dubbelhäftande tejp. Sidan med skyddspapper lämnar inga rester efter sig. Skulle man ångra sig, så ska det gå att ta bort tejpen utan att få det klassiska luddet kvar som brukar vara ett helsike att få bort. Det är lite tveksam vidhäftning mot slikonhöljet. Vi får se om det sitter kvar. Alternativ blir en fin sträng silikon mellan tejpen och höljet.

En anna sak att tänka på är drivdon. Många tänker att det är 12vdc i båten och ledstripen är 12vdc. Men spänningen i en båt kan flukturera en hel del. Skulle säga att allt mellan 11-15vdc kan uppstå beroende på hur det ser ut. Ledstrips har inbyggda resistorer och kan klara mindre spännings svängningar men för att vara på säkra sidan och garantera lång livslängd bör man använda sig av drivdon. Dessa är inte helt enkla att hitta. Det man vill uppnå är att om inkommande spänning sjunker eller stiger så ska utgående vara konstant. I detta fall 12vdc.

 

Jag började med att förse alla skåp med en varmvit vanlig ledstrip. Toalett, pentry och förpik. Bara det skulle visa sig ge en bra effekt. Dessa kopplades på ordinarie belysning för enkelhetens skull. Dimmas alltså ihop med övriga lampors respektive zon. Man skulle kunna skapat en egen grupp som hade blivit klart bättre, men jag var inte intresserad av att bygga på ännu mer. Det skulle ju redan rgb stripen göra.

Nästa steg skulle bli den adresserbara ledstripen. Det blev en helt ny kabeldragning. Två controllers inskaffades (men det skulle visa sig att det behövdes fler). Det var nödvändigt eftersom den totala effekten blev för stor för bara en. En för styrbord. Den andra för barbord. Dessa kommer styras med app(Tuya) via wifi men går ändå att slå av och på mekaniskt via strömbrytarpanelen. Vid mekanisk uppstart startas senaste programvalet. När det väl var dags för installation skulle det visa sig att det skiljde mellan rullarna på ledstripsen. Dessa hade olika färgmappning vilket betyder att de inte har samma RGB följd. Nu behövde jag ytterliggare 3 controllers. Alltså fem totalt. SB, SB brits,BB, BB brits och förpik. Inget jag räknat med.

 

Jag valde att lysa upp ovanför skåpen med stripen dold. Mitt första test var att ha stripen synlig i taket men det tyckte jag blev för mycket tivoli. Det andra alternativet med stripen dold gjorde det aningen mer komplicerat. Jag skulle inte klara att dölja kablarna i endast undertaket. 

Som tur var hittade jag dessa med tillbehör på Conrad. Cablefix i brun kulör. De maskerade kablarna bra och var samtidigt diskreta. Finns inte mycket att välja på vad det gäller extremt små kabelkanaler och dessutom bruna.

 

 

 

Ledstripes tar mycket ström! Kör jag fullt ljusflöde och vit ljus ligger strömen på 8A. Då har jag cirka 15m RGB strip. Den varmvita stripen i skåpen och övrig belsyning går utanför. Totalt 4A på den "vanliga varmvita ledbelysningen" som täcker hela båten. Man kunde valt en strip med färre dioder för att få ner förbrukingen men jag gillar inte när man ser dioderna. Denna strip har 96st/m.

En annan sak som dök upp var som sagt att färgmappningen mellan mina 5m rullar som jag beställt skiljde sig åt. Märkligt! Det gick alltså inte att kombinera dem och köra dem ihop med samma controller. Det slutade med att jag fick beställa tre controllers till så jag kunde köra olika adresseringar på färgerna. 

Tyvärr är kanten på stuvfacken väldigt hög i salongen så jag fick inte riktigt den önskvärda spridningen som jag velat. Alternativet var att flytta upp ledlisten men då hade den garanterat blivit nedslagen när man nyttjar utrymmet.

Ska försöka få ihop en liten video på de olika delarna längre fram

Komplett bildserie

 

 

30 Apr 2024

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)